Een envelop kun je in feite zien als een stuk gevouwen papier waar je een kaart of een brief in kunt doen. Het ontwikkelen van een envelop is echter een heel proces. Daarbij worden er ook nog heel verschillende soorten enveloppen gemaakt. Denk aan diverse kleuren, maten en dikte van het papier. Hoe wordt de gemiddelde envelop eigenlijk gemaakt?
Productieprocessen van de envelop
In het productieproces worden er in principe twee hoofdstromen onderscheiden. Dit is het bladproces en het rollenproces. Het proces is hierbij al te herleiden van de naam. Bij het bladproces worden vellen papier met een snijmachine op maat gesneden. Deze worden vervolgens gestanst. Wanneer de oplagen bij het bladproces te groot zijn, bestelt de fabrikant het papier op maat. Dit is goedkoper en er ontstaat minder afval dat verwerkt moet worden. Bij de andere variant wordt er gebruikt gemaakt van rollen papier. De breedte van de rol is de uiterste breedte van de envelop (inclusief vouwranden). Bij deze variant hoeft er niet meer gestanst te worden. Dit bespaart papier en productiegangen.
Bedrukkingen
Bij het rollenproces is het mogelijk om de enveloppen vooral te laten bedrukken. Er wordt gedrukt vanaf rollen papier. De enveloppenmachine doet vervolgens de andere bewerkingen. Denk aan vouwen en plakken. De blanco rollen worden dus (vanbinnen en buiten) eerst bedrukt, voordat ze op maat worden gesneden. Bij het bladproces worden de enveloppen na het snijden bedrukt.
Enveloppensoorten
Er zijn heel verschillende soorten van de envelop verkrijgbaar. Deze soorten zijn ingedeeld in groepen. Binnen deze groep is de vorm en de gezamenlijke eigenschappen bepalend. De twee belangrijkste groepen zijn de gewonesluitingenveloppen (G.S.-enveloppen) en zaksluitingenveloppen (Z.S.-enveloppen). Bij de eerste genoemde envelop zit de sluitklep altijd aan de bovenkant van de envelop.
Sluitmethode
Een ander belangrijk element is de sluitmethode. Hierin wordt onderscheid gemaakt in striplockgommering, latexgommering en halfsynthetische gommering. De gewonesluitingenveloppen zijn meestal voorzien van de laatstgenoemde sluitmethode. De gommering moet nat gemaakt worden op de envelop (het flapje) dicht te kunnen plakken. Bij de latexgommering zijn twee oppervlakken voorzien van de gomlagen. Deze druk je op elkaar om de envelop dicht te plakken.